Festivaalitiedote 2019

Cinemaissí tuo Latinalaisen Amerikan moninaisuuden elokuvina Helsinkiin 23.-27.10. – Tarinat antavat äänen hiljaisille enemmistöille ja marginaaleille

Tänä vuonna keskiössä ovat Latinalaisen Amerikan monet kasvot. Elokuvien teemat käsittelevät muun muassa sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja alkuperäiskansojen kulttuureja. Monissa elokuvissa pääosassa ovat naiset.
 

Cinemaissí-elokuvafestivaali tuo vuosittain Suomeen joukon latinalaisamerikkalaisen nykyelokuvan parhaimmistoa. Festarilla nähdään 15 elokuvaa 10 eri maasta. Festivaalit järjestetään nyt 14. kertaa Suomessa.

”Latinalaisamerikkalainen elokuva on ottanut etäisyyttä poliitikoista ja vallanpitäjistä. Elokuvat näyttävät nyt epätasa-arvon, epäoikeudenmukaisuuden ja korruption tavallisten ihmisten tarinoiden kautta - niiden, jotka kärsivät tilanteesta eniten”, festivaalin taiteellinen johtaja Carlos Marroquín summaa.

Ääni mustille narratiiveille

Festivaalilla vierailee ohjaaja Tai Linhares, jonka lyhytelokuva Mixed Race (Parda) esitetään Black Narratives in Brazilian Cinema -lyhytelokuvasarjassa 25.10. Linhares on haastateltavissa torstaina 24.10.

Mixed Race yhdistelee fiktiota ja dokumenttia, vieden katsojan autoritääriseen Brasiliaan, joka haluaa palauttaa maahan valkoisten ylivallan. Elokuva pureutuu Brasiliassa vallitsevaan monitulkintaiseen rotuajatteluun sekä maahan jälkensä jättäneeseen kolonialistiseen historiaan - kuin myös ohjaajaan Tai Linharesin oman perheen historiaan. 

Lyhytelokuvasarjan jälkeen Linhares ja ARMA:n (Anti-Racism Media Activist Alliance) perustaja ja tutkija Leo Custodio keskustelevat siitä, miten mustat narratiivit saavat samanlaiset kehykset niin Suomessa kuin Latinalaisessa Amerikassa. “Vaikka Suomea ja Brasiliaa pidetään hyvin erilaisina, rasismia kohtaavien kokemukset ovat hyvin samanlaisia molemmissa maissa,” Leo Custodio sanoo. 

Vaikuttava dokumenttielokuva Tranny Fag (Brasilia) puolestaan nostaa esiin köyhän, mustan transseksuaalin henkilön kohtaamia haasteita yhä suvaitsemattomammassa yhteiskunnassa MC Linn da Quebradan voimallisen funk ja hip hop-musiikin kautta. Hänen sävähdyttävät performanssinsa (jotka sisältävät runsaasti alastomuutta) haastavat rohkeasti Brasiliassa vallitsevaa heteronormatiivista sovinismia. 

Sateenkaarivärejä ja rikoselokuvia alkuperäiskielillä

Avajaiselokuvana nähdään perulaisen Alvaro Delgado-Aparicion ohjaama Retablo, joka on voittanut yli 20 palkintoa, muun muassa Berliinin, New Yorkin ja Madridin elokuvafestivaaleilla. Andien vuoristossa isän ja pojan välistä suhdetta seuraava tarina kuljettaa katsojan näennäisesti koskemattoman kyläyhteisön kulissien taakse, jossa patriarkaaliset säännöt asetetaan raa’alla väkivallalla. Pääosin quechuankielistä elokuvaa tähdittää Etelä-Amerikan kärkinäyttelijöihin lukeutuva Magaly Solier.

Festivaalin päättävässä wayúunkielisessä epic crime -teoksessa Birds of Passage (Pájaros de Verano) eletään marijuanan ja huumeiden salakuljetuksen väkivaltaista kulta-aikaa Kolumbiassa 1960-luvun lopulla. Alkuperäisväestöön kuuluva Rapayet perheineen joutuu osapuoleksi bisneksen aiheuttamaan sotaan, joka lopulta tuhoaa heidän elämänsä ja kulttuurinsa.

Elokuvat kuten Candelaria ja The Heiresses ovat lämminhenkisiä ja yllätyksellisiä selviytymistarinoita kahdesta pariskunnasta – toinen tarinoista sijoittuu Paraguayhin, toinen Fidel Castron aikakauden jälkeiseen Kuubaan.

Pääosassa naiset: valkokankaalla sekä kameran takana

Antonella Sudasassi Furnissin elokuvassa The Awekening of the Ants 28-vuotiaan Isabelin perhe painostaa häntä hankkimaan vielä yhden lapsen, pojan. Paineen alla hän aloittaa väistämättömän, vähitellen kasvavan hiljaisen kapinan.

Dokumentissa A Girl’s Band ohjaaja ja muusikko Marilina Giménez tarkastelee Argentiinaan musiikkimaailmaa kameransa läpi. Kuten naismuusikot kaikkialla, hänkin on joutunut jatkuvasti toteamaan, että musiikkiala on paitsi miesten dominoima, myös usein seksistinen

Asiantuntijapuheenvuoroja keskeisistä teemoista

Cinema in Conversation --keskustelusarjassa käsitellään asiantuntijapuheenvuorojen siivittämänä elokuvien keskeisiä teemoja: nuorten yhteiskunnallisista liikkeitä, naisten asemaa ja HLBTQ+ -aiheita ja alkuperäiskulttuureja:

  • 24.10. LGBTQ+realities -keskustelussa panelistina kuullaan Kelet Alia, mustaa suomalaista transnaista, joka haaveilee muotimaailman catwalkien valloittamisesta. Hänestä kertova ja Susani Mahaduran ohjaama dokumenntielokuva Kelet saa ensi-iltansa vuoden 2020 alussa. 

  • 25.10. Female Empowerment -paneelissa ohjaaja ja näyttelijä Anna Paavilaisen sekä rap-artisti Adikian keskustelevat siitä, miten elokuva ja media voivat voimaannuttaa tyttöjä ja naisia.

  • 27.10. Indigenous cultures -keskusteluun puolestaan osallistuu mm.  komediasarjasta Märät säpikkäät tutuksi tullut suomensaamelainen ohjaaja ja käsikirjoittaja Suvi West.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Viestintävastaava Ella Korhonen, ella.korhonen@cinemaissi.com
Festivaalin taiteellinen johtaja Carlos Marroquin, carlos.marroquin@cinemaissi.com 
Tuottaja Camila Rosa, camila.rosa@cinemaissi.com 

Festivaalin kotisivut: www.cinemaissi.com

Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/499047687306943

Liput: 8 € / 9,50 €

 

Cinemaissí pähkinänkuoressa

Cinemaissí on…

  • Suomen ainoa Latinalaisen Amerikan festivaali

  • Pisimpään jatkunut latinalaisen Amerikan elokuvafestivaali Pohjoismaissa (15 vuotta)

  • Perustettu vuonna 2005 samaa nimeä kantavan, voittoa tavoittelemattoman yhdistyksen aloitteesta

  • Sitoutunut edistämään Latinalaisen Amerikan kulttuuria, sen monimuotoisuutta ja väriä, elokuvien ja muiden kulttuuritapahtumien avulla

  • Viisipäiväinen tapahtuma, joka kattaa 15 elokuvaa 10:stä eri maasta ja lukuisia oheistapahtumia Helsingissä 23.-27.10.2019 Kulttuurikeskus Caisassa sekä elokuvateatteri Orionissa

  • Elokuvia neljällä kielellä: espanja, portugali, quechua, wayuu